zaterdag 14 oktober 2023

Mijn lichaam - naar de dokter

 Mijn lichaam - naar de dokter

Ons lichaam. Wat is dat eigenlijk en wat kunnen we ermee doen? We maakten een tekening van Thibault zijn lichaam en noteerden de lichaamsdelen erbij. Hierna deden we dat ook met blokjes en met krijt op de speelplaats. 










We oefenden het benoemen van de lichaamsdelen aan de hand van een liedje: Hoofd, schouders knie en teen. We ontdekten de tekst door prentjes. De juf draaide soms een prentje om. Wisten we welk lichaamsdeel we moesten zingen?


Met ons lichaam kunnen we bewegen, maar ook horen, ruiken, voelen, proeven en zien. Dit probeerden we allemaal uit. 

bewegen: houdingen nabootsen





voelen: massage met penselen, voelkistje






zien: puzzelen



proeven en ruiken: zie later (tandpasta, appelsien)


Helemaal bovenaan op ons lichaam, hebben we ons haar. Sommige mensen hebben geen haar en zijn dus kaal. In de kring lagen twee prenten van kale mensen. We mochten ze terug haar geven. De ene kreeg lang haar, de andere kort haar.



Onder ons haar hebben we ons gezicht. We tekenden het zelf en maakten het gezicht stukjes.



In de poppenhoek konden we onszelf verzorgen: wassen, in de spiegel kijken, haar goed leggen, poppen wassen,...



We maakten binnen dit thema ook een mooie kaart voor de grootouders. Hier alvast een tipje van de sluier. 



We leerden dat we ons lichaam goed moeten verzorgen. We bekeken een filmpje om te weten te komen hoe gaatjes in onze tanden ontstaan en hoe we dat kunnen vermijden. Daarvoor hebben we enkele dingen nodig: een bekertje met water, een tandenborstel en tandpasta. We namen verschillende tandenborstels waar. We sorteerden ze en telden van welke soort we er het meeste hebben. We mochten ook eens proeven van een 'minibeetje' tandpasta met aardbeiensmaak en met muntsmaak. Daarna gingen we aan de slag. We poetsten samen onze tanden. 








Muis vertelde dat hij heel veel buikpijn had. We ontdekten dat hij een halve fles cola had gedronken. Daarin zit heel veel suiker en heel weinig vitamientjes. Samen dachten we na waarin veel vitamientjes zitten, want daarvan wordt je groot en sterk en blijf je gezond. In groentjes en fruit zitten veel vitamientjes. Maar van welke fruit of groente konden we een sapje maken voor Muis om gezond te blijven als zijn buikpijn over was? 
Appelsiensap natuurlijk! 

PS: enkele foto's zijn gemaakt door de kleuters zelf 😀












We maakten pilletjes uit plasticine en sorteerden 'pilletjes' volgens kleur. 




Muis vertelde dat zijn buik al veel beter was, maar dat hij op de speelplaats rondliep en hard was gevallen. Hij had een pleister op zijn voet. Ook Jules was gevallen en had 3 pleisters nodig. Wij verzorgden hem. 



We verzorgden elkaar ook, door een verband aan te brengen op de plaats die de dobbelsteen aanwees.


De poppenhoek werd omgetoverd tot een dokterspraktijk. We verzorgden elkaar en de poppen.









We ontdekten ook de werking van spuitjes. We maakten een hoekje met spuitjes en water in de klas. We mochten verf spuiten met spuitjes en we mochten buiten alles (behalve elkaar en de juf 😉) nat maken.








Samen maakten we met de grote blokken mooie bouwwerken en een grote autobaan.




Volgende week komen de grootouders op bezoek in de klas en werken we rond het boekje 'De blaadjesdief'. Het themabriefje vinden jullie in jullie mailbox!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Pasen

We sorteren de paaseieren per kleur. We nemen een paasei en kijken zoeken hetzelfde kleur paasmandje.  We nemen de juiste weg en sorteren de...